Aflevering 9 – #metoo

Tegenvoets? Dat is de scherpe blik van 2 juristen op actualiteit en maatschappij. Walter Van Steenbrugge en Johan Vande Lanotte kijken met één oog naar wat leeft in onze samenleving en met het andere naar de wet en het recht.

Een tweet van Zuhal Demir is slecht gevallen bij Walter en Johan. De Vlaamse minister van Justitie reageerde op een uitspraak van advocate Christine Mussche over een dader die zij verdedigde: “Voor de hij die feiten pleegde was hij een doodgewone jongen.” Dat kon Demir niet verteren: “Een ‘doodgewone jongen’, meester Mussche? Een doodgewone jongen verkracht geen vrouwen. Daar is nooit een excuus voor. Nooit. #telagestraf.”

Een pijnlijke slip of the pen van Zuhal Demir, vinden Walter en Johan. Je ontdekt hoe het zit in de nieuwe aflevering van Tegenvoets. Een aflevering over #metoo. Naar aanleiding ook van het proces tegen Jan Fabre dat later deze week zijn besluit krijgt. De twee advocaten stellen vast dat in dit soort zaken – en er zijn er al enkele geweest de laatste tijd – er zelden spijt wordt betuigt door de dader, terwijl dat voor beide partijen een goede zaak zou zijn.

En wat met de rol van de media? Het begrip Contempt of Court duikt op. Wat betekent het en hoe kan het een rol spelen bij processen?

Beluister deze podcast hier

nl_BENL