nick-wessaert-kZ5lgy2xRvs-unsplash

Legal Clinic

legal clinic

Sinds 2019 werkt VSA samen met de Legal Clinic Mensenrechten en Migratierecht van de Universiteit Gent. Dit pro bono initiatief wordt binnen VSA geleid door Johan Heymans, daarin bijgestaan door Yasmina El Kaddouri.

"Never doubt that a small group of thoughtful, committed citizens can change the world, indeed, it’s the only thing that ever has.” – Margaret Mead

doel

Het doel van de Legal Clinic is om een beperkte groep gedreven Masterstudenten met een bijzondere passie voor mensenrechten gedurende telkens een volledig academiejaar onder te dompelen in de wereld van de mensenrechtenadvocatuur. De Clinic is een zeer intensief en praktijkgericht programma dat door middel van één-op-één coaching, creatieve brainstormsessies en met de input van het middenveld de advocaten van morgen een unieke kans geeft om hun (creatief) redeneervermogen, hun kennis en communicatieve- en schrijfvaardigheden aan te scherpen door mee te werken aan concrete mensenrechtendossiers.

In het verleden werkten de studenten mee aan diverse discriminatiedossiers, aan het Turkije Tribunaal, aan de redactie van een klacht voor het Internationaal Strafhof,…

visie

VSA hoopt op die manier jonge mensenrechtenadvocaten een duwtje in de rug te geven en hen vooral te tonen dat eenieder, met de nodige toewijding en kennis, belangrijke mensenrechtelijke problemen kan aanpakken en maatschappelijke verandering teweeg kan brengen. Ook na het afronden van het werk binnen de Legal Clinic probeert VSA als katalysator te fungeren om deze alumni studenten aan te moedigen om verder in te zetten op het strijden voor de mensenrechten onder meer in hun carrière als advocaat.

contact

Voor verdere vragen over dit initiatief, gelieve contact op te nemen met johan.heymans@vsadvocaten.be.

“We werden niet alleen op unieke en persoonlijke wijze gedurende een jaar lang gecoacht doorheen de realiteit van 'strategic litigation' in de mensenrechten. Ook bood de Clinic ons écht perspectief op de sociale verandering die dit werk teweeg kan brengen.”
Lore Roels
Phd fellow
Legal Clinic 2019-2020
“We leerden niet enkel hoe het er praktisch en inhoudelijk aan toe gaat binnen de advocatuur, maar ook over de verantwoordelijkheid en het belang van het beroep van advocaat.”
Jente Konings
Advocate
Legal Clinic 2019-2020
“Door de Legal Clinic Mensenrechten, heb ik ingezien dat de advocatuur ook een belangrijke rol speelt in de handhaving van de mensenrechten. Daarnaast heb ik door de directe samenwerking met VSA allerhande tips en tricks meegekregen die mij nu dagelijks van pas komen als advocaat-stagiair.“
Leen De Ruck
Advocate
Legal Clinic 2019-2020
“Een heel jaar lang hebben we de kans gekregen om rechtstreeks van een prestigieus advocatenkantoor te leren hoe conclusies worden geschreven en hoe cliënten worden bijgestaan. Kortom, we hebben een jaar lang het reilen en zeilen van Van Steenbrugge Advocaten mogen beleven.”
Océane Dieu
Master studente Cyber Crime & Terrorism
Legal Clinic 2019-2020
"In een uiterst aangename werksfeer leerde ik from scratch hoe juridische acties tegen mensenrechtenschendingen er in de praktijk aan toe gaan. Rijker aan juridische kennis, praktische en strategische tips, gelijkgestemde vrienden en klaar voor het advocatuur-avontuur, kon ik deze mooie belevenis afsluiten."
Silke Van Maele
Advocate
Legal Clinic 2019-2020
nl_BENL