Seksueel strafrecht

In het licht van de #MeToo-beweging en een groeiend bewustzijn rond seksueel grensoverschrijdend gedrag, heeft deze problematiek wereldwijd vernieuwde aandacht gekregen. Zo ook in België met de inwerkingtreding van het nieuw seksueel strafrecht op 1 juni 2022.

Een belangrijke vernieuwing is de wettelijke verankering van het seksueel zelfbeschikkingsrecht en het daarop geënte seksueel toestemmingsconcept: seksuele handelingen vereisen toestemming, en toestemming vereist een duidelijke ‘ja’ (geen afwezigheid van ‘neen’). Gelet op de complexiteit van toestemmingskwesties bij seksuele interacties, en de bewijsdiscussies die daarmee gepaard gaan, worden slachtoffers zo beter beschermd.

De zedencel van VSA is sinds jaar en dag gespecialiseerd in deze niche en is rechtstreeks betrokken bij de meest spraakmakende zaken. Hierdoor beschikt de zedencel van VSA niet alleen over een grondige juridische kennis van de laatste stand van zaken in deze materie, maar heeft zij ook als geen ander voeling met – vaak uiterst delicate – zaken, zowel langs de zijde van de verdachten als langs de zijde van de slachtoffers.

Advies en begeleiding

Empatische, betrokken en professionele benadering

VSA staat voor een empathische, betrokken en professionele benadering bij het bieden van advies en begeleiding aan zowel slachtoffers als daders van seksueel misbruik.

Preventie en behandeling

VSA staat ook voor preventie en behandeling. De actuele roep van de maatschappij om steeds strengere straffen wordt door VSA niet bijgetreden. Het zorgt voor het stigmatiseren van (potentiële) daders waardoor zij de weg naar de hulpverlening niet steeds vinden, met alle gevolgen voor (eventuele) slachtoffers van dien.

Een veilige en ondersteunende omgeving

VSA beoogt een veilige en ondersteunende omgeving te creëren waarin cliënten zich gehoord, gerespecteerd en gesteund voelen. Om dit met vertrouwen te kunnen doen en om de problematiek/het trauma zo correct mogelijk te kunnen duiden, laat VSA zich bijstaan en adviseren door deskundigen met expertise ter zake, inzonderheid psychologen, psychiaters, neurologen en gedragstherapeuten die gekend zijn met de oorzaken en gevolgen van seksueel grensoverschrijdend gedrag, en de aanpak daarvan.

De beste aanpak

Op basis van haar kennis en ervaring gaat de zedencel steeds samen met de cliënt op zoek naar de beste aanpak in de betrokken zaak om een zo gunstig mogelijk resultaat te bekomen, zowel wanneer zij optreedt voor een slachtoffer, als voor een verdachte. VSA schuwt daarbij niet om “out-of-the-box” te denken. Het belang en de bescherming van de cliënt staan daarbij voorop.

De zedencel behandelt onder meer (maar niet uitsluitend) volgende materies:

  • Aantasting van de seksuele integriteit (het vroegere ‘aanranding van de eerbaarheid’), voyeurisme, niet-consensuele verspreiding van seksueel getinte inhoud en verkrachting;
  • Grooming, seksuele uitbuiting van minderjarigen met het oog op prostitutie, beelden van seksueel misbruik van minderjarigen;
  • Openbare zedenschennis;
  • Belaging, elektronische overlast en seksueel geweld binnen een partnerrelatie.

Leer onze
Advocaten kennen