Internering en strafuitvoering
Een geïnterneerde heeft recht op een aangepaste zorg en begeleiding. Een persoon in strafuitvoering moet tijdens een zinvolle detentie kunnen werken aan een “reclassering” op maat.
Een geïnterneerde heeft recht op een aangepaste zorg en begeleiding. Een persoon in strafuitvoering moet tijdens een zinvolle detentie kunnen werken aan een “reclassering” op maat.
Internering is geen straf
Een internering is een beschermingsmaatregel waarbij iemand die een misdrijf heeft gepleegd omwille van zijn of haar geestesziekte niet gestraft kan worden, maar wel beschermd dient te worden (voor zichzelf en voor de maatschappij). Die bescherming dient te gebeuren in een aangepaste zorgomgeving. Dat moet – na een mogelijks verblijf van maximaal 4 maanden in een gevangenis – in een zorginstelling, of dat kan ook ambulant. Over de plaats van internering beslist de Kamer ter Bescherming van de Maatschappij (KBM). Van zodra de geestesziekte voldoende is gestabiliseerd, én ook de voorwaarden voor de reclassering op punt staan, kan beslist worden tot het einde van de internering.
Strafuitvoering is een brede waaier
Strafuitvoering is een term die wordt gebruikt om de manier te omschrijven waarop een correctioneel veroordeelde zijn/haar straf uitvoert. De Directie Detentiebeheer (DDB) van de FOD Justitie beslist of iemand tijdens detentie een uitgaansvergunning of een penitentiair verlof kan worden toegekend. De Strafuitvoeringsrechtbank (SURB) beslist na het doorlopen van een bepaalde termijn in detentie, en na het organiseren van een zitting over de mogelijke strafuitvoeringsmodaliteiten: elektronisch toezicht, beperkte detentie, voorwaardelijke invrijheidstelling of voorwaardelijke invrijheidstelling met het oog op de verwijdering van het grondgebied.
Ons kantoor biedt personen met een geestesziekte of personen die in uitvoering zijn van een correctionele straf een no limits bijstand, waarbij de vele aspecten die in orde gesteld moeten worden om te reclasseren in onze maatschappij nauwgezet worden onderzocht. We hanteren daarbij een holistische aanpak, waarbij het in ons DNA zit om ook altijd advies in te winnen bij gespecialiseerde deskundigen.
Over de jaren heen bouwden we een netwerk uit met dokters, psychologen en andere hulpverleners, en kennen we ook onze weg in de Belgische en buitenlandse zorg-wereld. Het kantoor bekwam bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens al meermaals een veroordeling van de Belgische Staat wegens het detineren van geïnterneerden in een gevangenis.
Van zodra een cliënt als geïnterneerde langer dan 4 maanden in een gevangenis moet verblijven, starten wij procedures op tegen de Ministeries die verantwoordelijk zijn voor de structureel gebrekkige opvang. De maat is vol.