Internering

Ons kantoor verzet bakens voor geïnterneerden. Dat is ook nodig. Geïnterneerden zijn geesteszieken die als gevolg van hun ziekte misdrijven plegen en vaak uitzichtloos en zonder de vereiste medische zorg in de gevangenis belanden. Mensonwaardige omstandigheden waaraan de Belgische staat zich schuldig maakt. Hieronder twee sprekende cases. Van Steenbrugge Advocaten klaagt de staat aan, het Europees Hof van de Rechten van de Mens veroordeelt haar.

Luc B.

“Meester Walter Van Steenbrugge verdedigde Luc B. (49), die eerder was veroordeeld voor diefstal, wapenbezit en verkrachting van zijn minderjarig dochtertje. Het Europees Hof in Straatsburg gaf Luc B. gelijk. ‘Een vrijheidsberoving van iemand die psychiatrisch ziek is, kan alleen in een kliniek of een zorginstelling, niét in een gevangenis. Als dat toch gebeurt, dan is die vrijheidsberoving onwettig’, besloot Straatsburg.”

Uit: Dwangsom tegen justitie, artikel uit de Gazet van Antwerpen van 8 oktober 2012. Het volledige artikel lees je hier.

De zaak De Clippel

In een mijlpaalarrest van 6 december 2011 veroordeelt het Europees Hof voor de Rechten van de Mens de Belgische Staat tot het betalen van een schadevergoeding van 50.000 euro aan de ouders van Tom De Clippel. Tom kampte in zijn tienerjaren met een drugprobleem en later werd vastgesteld dat hij aan paranoïde schizofrenie leed. Hij werd geïnterneerd, eerst behandeld in De Sleutel in Gent en later overgebracht naar Sleidinge. Toen hij zich daar enkele dagen niet aanmeldde voor de verplichte dagtherapie verwees het Openbaar Ministerie Tom naar de psychiatrische annex van de gevangenis van Gent. Maar hij kwam er wegens plaatsgebrek in een gewone cel terecht met drie gedetineerden. Tom begreep niet waarom hij zonder misdrijf naar de gevangenis moest, strubbelde tegen, en werd afgezonderd in een isoleercel. Nog geen week later, op 6 augustus 2001, nadat de psychiater zijn medicatie aanpaste en hem naar een individuele cel verwees, pleegde Tom zelfmoord.

Op onderstaande links leest u meer over de zaak De Clippel:

Het arrest door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens

Persbericht van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens

De bespreking van het arrest

“België veroordeeld voor zelfmoord gevangene”, De Morgen, 7 december 2011

9999

Ellen Vermeulen maakte een beklijvende documentaire over het lot van geïnterneerden in de Belgische gevangenissen onder de titel ‘9999’. Ze won hiervoor onder meer de mede door ons kantoor uitgereikte prijs Human Rights Unltd. Fried van Hoof aWard.

nl_BENL