LIVE. Vlaamse regering zoekt akkoord in stikstofdossier

© Belga

De Vlaamse regering hoopt nog steeds om woensdag een akkoord te vinden in het stikstofdossier. Volg alle ontwikkelingen over dit hete hangijzer hier live!

jvh
    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    SAMENVATTING DEBAT. Jambon door het stof in het Vlaams Parlement

    Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) is woensdag in het Vlaams Parlement stevig op de korrel genomen door de oppositiepartijen voor het uitblijven van een stikstofakkoord. Woorden als "fiasco", "geklungel", "blamage" en "gesukkel" vlogen de Vlaamse regeringsleider om de oren. Jambon zelf behoudt de vaste wil om de komende dagen tot een akkoord te komen en de regeringspartijen N-VA, Open VLD en CD&V schaarden zich achter die boodschap.

    Na een marathonvergadering van meer dan zestien uur gingen de ministers van de Vlaamse regering woensdagochtend uiteen zonder akkoord. Jambon moest zonder akkoord naar het parlement. Na de uitgestelde Septemberverklaring opnieuw een pijnlijk moment voor de Vlaamse regeringsleider. 

    De oppositie was - zoals verwacht - niet mals voor Jambon en co. "Rien ne va plus", zei Groen-fractieleider Björn Rzoska. "Zelden werd de onmacht van een regeringsleider zo pijnlijk duidelijk. Het gebrek aan leiderschap en amateurisme staan haaks op de uitdagingen en bezorgdheden die leven in de samenleving", aldus Rzoska. 

    Volgens Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens "sukkelt de Vlaamse regering van crisis naar crisis" en snakt de minister-president naar het einde van deze legislatuur. "Het lijkt erop dat deze regering de facto in lopende zaken gaat voor de komende maanden", meent de Vlaams Belang-fractieleider. Het beleid van de door de N-VA-geleid Vlaamse regering is volgens Janssens "de grootste antireclame voor meer Vlaamse zelfstandigheid". 

    Volgens Vooruit-parlementslid Bruno Tobback is "gesukkel" de grootste constante geworden in het beleid van de Vlaamse regering. "Er zit niets meer in de tank van deze regering", zei hij. 

    Ook PVDA-fractieleider Jos D'Haese haalde stevig uit naar Jambon en zijn regering. "Er was ons Sterke Jan beloofd, we hebben slappe kost gekregen", klonk het. "Na een totaal geblokkeerde federale Vivaldi-regering hebben we ook een totaal geblokkeerde Vlaamse regering. Twee regeringen in permanente crisis", dixit D'Haese. 

    Vanuit de meerderheidspartijen bleven de verklaringen erg voorzichtig om zo de kansen op een akkoord gaaf te houden. "Er is de vaste wil om tot een akkoord te komen. We willen die onderhandelingen alle kansen geven. We moeten met het nodige gezond verstand tot werkbare maatregelen komen", zei CD&V-fractieleider Peter Van Rompuy.

    Minister-president Jambon is ervan overtuigd dat hij in de komende dagen nog tot een akkoord kan komen. "Maar het is niet omdat we in één dossier langer moeten werken, dat de regering blokkeert", aldus Jambon.  

    Vanop de rest van de regeringsbanken bleef het grotendeels stil. Alleen minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V) erkende dat er nog twee zaken (meer bepaald de saldering en de gelijkschakeling van de vergunningsregels voor landbouw en industrie) op tafel liggen die voor zijn partij belangrijk zijn. Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA)  van haar kant wilde niet ingaan op wat er op tafel ligt "om een akkoord niet onmogelijk te maken". Viceminister-president Hilde Crevits vroeg het parlement "een kans om het werk de komende dagen verder te zetten". " We zullen alles op alles zetten om dit dossier tot een goed einde te brengen", besloot Crevits.
    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    Debat is voorbij

    De oppositie probeerde de tegenstelling tussen N-VA en CD&V op te poken. Daarbij vielen ook zware woorden, waarbij de oppositie de regering verwijt ook andere dossiers niet rond te krijgen. De ministers hielden zo goed mogelijk de rangen gesloten. Enkel landbouwminister Brouns liet zich verleiden tot een inhoudelijke reactie, waarbij hij bevestigde wat deze morgen al uit de onderhandelingen is gelekt, namelijk wat de twee grootste knelpunten zijn. Dat is enerzijds de gelijkschakeling industrie-landbouw en anderzijds de "saldering", waarbij landbouwbedrijven in de buurt van natuurgebied rechter verhandelen. Jambon heeft nog eens het engagement duidelijk gemaakt om tegen het einde van de week met een akkoord te komen.

    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    "Zeer ontgoochelde oppositie"

    Rzoska: "Hier zit een zeer ontgoochelde oppositie. Dit is niet de manier waarop een debat wordt gevoerd." Volgens de Groen-fractieleider heeft Brouns zijn twee rode lijnen gegeven: de gelijkschakeling industrie-landbouw en de "saldering", waarbij landbouwbedrijven in de buurt van natuurgebied rechter verhandelen. "In dat geval zal er een nieuw openbaar onderzoek komen en zal dit dossier over de verkiezingen getild worden."
    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    "Niet in staat om toekomst uit te tekenen"

    Bruno Tobback (Vooruit): "Deze regering is vergeten dat ze moet regeren over het algemeen belang. Ze is niet in staat om een toekomst voor Vlaanderen uit te tekenen. Noem me eens één ding dat ze voor de Vlamingen beter heeft gemaakt. Ik zie niks." Tijdens zijn tussenkomst weent eventjes een kindje op de tribune. Daar zitten nog enkele ouders die protesteren tegen de crisis in de kinderopvang. Tobback speelt erop in: "Kinderopvang is ook zo'n voorbeeld van iets waarin Vlaanderen niet slaagt om de problemen op te lossen."
    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    "Affirmatief"

    Jambon over de vraag of er deze week ook een akkoord moet komen over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, waarbij Europese subsidies zijn geblokkeerd: "Affirmatief." Op de vraag of de twee gekoppeld zijn: "De twee dossiers liggen nu op tafel."
    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    "Lig hier al meer dan een jaar van wakker"

    Zuhal Demir: "Mijn allergrootste wens is om dat dossier ten gronde op te lossen. Ik lig hier al meer dan een jaar van wakker. We hebben verantwoordelijkheid om dit naar het parlement te brengen. Intussen ga ik geen grote uitspraken doen die de onderhandelingen kunnen bemoeilijken."
     
    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    "We werken verder"

    Tussen de ministers leek er even discussie na de tussenkomst van Jo Brouns. Vermoedelijk was er een afspraak dat enkel Jambon zou reageren, maar Brouns heeft dat als eerste doorbroken. Daarna hebben ook Demir en Crevits gereageerd, al blijft het allemaal vaag en herhalen ze allen hetzelfde: we werken verder.
    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    "Komende dagen alles op alles"

    Hilde Crevits (CD&V) reageert voor het eerst: "Ik ga de woorden van de minister-president herhalen. De bezwaarschiften hebben knelpunten blootgelegd. We hebben ze de hele nacht bekeken en we bestuderen ze verder." Crevits geeft Jambon ook een bloemetje: "De minister-president heeft die gesprekken goed geleid. Ik neem het engagement om de komende dagen alles op alles te zetten om tot een goed akkoord te komen."
    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    "Ik herken u niet"

    Chris Janssens (Vlaams Belang) zit met Demir ook in de gemeenteraad in Genk. "Ik herken u niet", zegt hij haar. "Normaal geeft u altijd stoere verklaringen. Nu bent u de bemiddelaar."
    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    Jambon springt in de bres

    Door een een-tweetje tussen Vlaams Belang (Chris Janssens) en Groen (Björn Rzoska) kreeg de meerderheid het eventjes moeilijker. Zij proberen Demir en Brouns tegen elkaar uit te spelen, maar Jambon is in de bres gesprongen."Er is intellectuele eerlijkheid nodig", zegt Jambon. "We zijn akkoord van vorig jaar juridisch robuuster aan het maken, en botsen we op knelpunten. Deze week werken we daar verder aan."
    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    "Manoeuvres"

    De sfeer tussen de oppositie en meerderheid wordt scherper. De oppositie joelt wanneer Jambon het heeft over "manoeuvres" van de oppositie.

    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    "Nu is koelbloedigheid op zijn plaats"

    Volgens Rzoska heeft Brouns duidelijk gemaakt wat de rode lijnen zijn voor CD&V zijn. Jambon reageert in de plaats van Brouns: "Ik begrijp dat de oppositie het regeringswerk onmogelijk te maken. Maar nu is koelbloedigheid op zijn plaats.
    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    Tweedracht

    Chris Janssens (Vlaams Belang) probeert tweedracht te zaaien door te vragen of Zuhal Demir (N-VA) daarmee akkoord is. Demir antwoordt: "Ik wil meegeven dat we vorig jaar hard onderhandeld hebben. Daarna is er openbaar onderzoek geweest. Ik ga me niet uitdrukken wat aan de onderhandelingstafel wordt besproken. Dat zou een akkoord onmogelijk maken. Ik wil een akkoord dat goed is voor de economie, landbouw en natuur."

    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    "Er is inderdaad discussie"

    Minister Jo Brouns (CD&V) antwoordt (toch) op twee concrete punten, al blijft hij vaag: "Over de gelijkschakeling van industrie en landbouw is er inderdaad discussie. En een mogelijke piste in de oplossing is om landbouwbedrijven aan natuur samen te voegen."

    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    "Dit hoort niet in een democratie"

    PVDA en Groen sluiten zich aan bij de kritiek van Vlaams Belang dat er over stikstof zoveel in de media wordt gezegd, maar dat de meerderheidspartijen hierover in het parlement zo karig zijn met informatie. "Dit hoort niet in een democratie", zegt Björn Rzoska.
    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    "Akkoord alle kansen geven"

    Peter Van Rompuy (CD&V) zegt dat er geen inhoudelijk debat is "om het akkoord alle kansen te geven". Ook zijn Open VLD-collega Schiltz zegt dat dit een onderdeel is van "een constructieve houding".
    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    "Geen echt debat"

    Vlaams Belang verwijt de meerderheidspartijen dat er geen echt debat gevoerd wordt. Voorlopig komt de inhoud van het stikstofakkoord niet aan bod. "Voor de camera's en in interviews geven de partijen grote verklaringen, maar in het parlement zelf mag er geen debat worden gevoerd. Dat hebben de regeringspartijen blijkbaar afgesproken."

    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    "Wie gelooft deze regering nog?"

    Mieke Schauvliege (Groen): "Wie gelooft deze regering nog?" Volgens het Groen-parlementslid is er de voorbije decennia maar één korte periode geweest waarin de natuur er beter op werd, toen haar partijvoorzitter Vera Dua twintig jaar geleden minister van Landbouw was. Dat leidt in het halfrond even tot animo. Onder meer de CD&V'ers zijn het daar luidruchtig niet mee eens.
    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    "Wat wij doen, is regeren"

    Jambon reageert op de kritiek: "De situatie is aangenaam voor de oppositie. U kan hierover grote redevoeringen houden. Wat wij doen, is regeren. Ik had gezegd dat we in de week na de krokusvakantie een akkoord zouden hebben, we zijn halfweg die week." Hij geeft dat dit dossier "moeilijk" is. "Maar ik zal me er 200 procent voor inzetten."

    Hij geeft dat dit dossier "moeilijk" is. "Wij hebben moeite met één dossier. Dan zeggen dat de regering geblokkeerd is, is de waarheid geweld aandoen."

    Aangeboden door onze partners

    Hoofdpunten

    Aangeboden door onze partners

    Beste van Plus

    Lees meer

    Meest Gelezen