Direct naar artikelinhoud
NieuwsGetuigen van Jehova

Vzw Getuigen van Jehova krijgt boete van 12.000 euro voor aanzetten discriminatie

Een ex-getuige van Jehova stapte in 2015 naar het Gentse parket wegens laster en eerroof, beledigingen en inbreuken op de discriminatiewet.Beeld BELGA

De vzw achter de Getuigen van Jehova is schuldig aan het aanzetten tot discriminatie en haat of geweld tegen ex-leden die de gemeenschap verlaten hebben. De organisatie krijgt een boete van 12.000 euro opgelegd, zo heeft de Gentse correctionele rechtbank dinsdag beslist.

en

“Het uitsluitingsbeleid van de Getuigen van Jehova hakt in tot in de diepste kern van relaties en de slachtoffers dragen er zowel lichamelijk als psychisch de gevolgen van”, stelde één van de advocaten van de burgerlijke partijen tijdens de behandeling van het proces vorige maand. Vandaag beslist de Gentse correctionele rechtbank dat de organisatie een boete van 12.000 euro opgelegd krijgt.

Een ex-getuige van Jehova stapte in 2015 naar het Gentse parket wegens laster en eerroof, beledigingen en inbreuken op de discriminatiewet. Hij stelde dat eens de leden de groep hadden verlaten, ze verstoten zouden worden en sociaal compleet geïsoleerd worden op bevel van de organisatie. Het Gentse parket dagvaardde de Jehova’s Getuigen voor vier tenlasteleggingen: aanzetten tot discriminatie op grond van geloofsovertuiging tegen een persoon, en tegen een groep, en aanzetten tot haat of geweld tegen een persoon, en tegen een groep.

Het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia en een vijftiental personen hadden zich burgerlijke partij gesteld. De advocaten van de slachtoffers benadrukten de verregaande gevolgen van het “shunningsbeleid” of uitsluitingsbeleid. “De Getuigen van Jehova stellen dat ex-leden moeten gemeden worden als de pest”, pleitte advocaat Pieter-Bram Lagae, die onder meer de ex-getuige bijstaat die de zaak aan het rollen bracht. “Hij zat vroeger in het gerechtelijk comité van Jehova en besliste mee over uitsluitingen, tot hij besefte dat het te ver ging. We treden onder meer op voor een man wiens vrouw nog altijd lid is, en hij wordt in zijn eigen woning genegeerd. Of een vrouw die haar vader nooit meer gezien heeft sinds de uitsluiting.”