Man die mogelijk aanslag wilde plegen tijdens Miss België-verkiezing, mag gevangenis verlaten

De man die er door het gerecht van verdacht wordt dat hij een aanslag wilde plegen tijdens de verkiezing van Miss België, wordt naar een psychiatrisch ziekenhuis gebracht. Hij mag zijn aanhouding daar verder uitzitten met een enkelband. Zijn advocaat reageert tevreden.

De man, een veertiger uit Lommel, werd in februari onderschept terwijl hij met de auto onderweg was naar de missverkiezing in Plopsaland De Panne. In zijn auto lagen twee vuurwapens en een kogelwerende vest. Volgens het federaal parket waren er signalen dat de man een aanslag wilde plegen. De verkiezing werd een tijdlang uitgesteld, tot het gebouw doorzocht was. 

Volgens zijn advocaat Walter Van Steenbrugge was de man nooit van plan om een aanslag te plegen, maar kampte hij met zware psychische problemen: "Zeven experts hebben zich over de zaak gebogen, zowel gerechtsdeskundigen als gedragswetenschappers die wij hebben aangezocht. Ze zeggen allemaal dat iemand met zo een problematiek behandeld moet worden. Dat die onder toezicht moet staan van medische en andere hulpverleners. Dat die niet in een overvolle gevangenis moet zitten zonder ruimte voor behandeling."

De raadkamer besliste twee weken geleden al dat de man mocht vrijkomen als hij zich zou laten behandelen, maar het parket ging daartegen in beroep. En in beroep krijgt de man opnieuw gelijk. Hij zal nu dus worden overgebracht naar een psychiatrisch ziekenhuis in Beernem: "Hij blijft daar aangehouden met een enkelband, maar het belangrijkste is dat hij daar verzorgd kan worden, zoals wij vanaf de eerste dag vragen."

Dreigt Europese veroordeling?

Van Steenbrugge heeft naar eigen zeggen de druk opgevoerd door naar het Europees Hof voor de Mensenrechten te stappen: "Ik ben daar een kortgeding begonnen, en het Europees Hof heeft op 28 maart aan de Belgische regering gevraagd hoe het mogelijk is dat iemand met een psychische problematiek kan worden opgesloten in een gevangenis met weinig medische voorzieningen. En sindsdien zijn de rechters gaan beslissen dat mijn cliënt inderdaad niet in de gevangenis thuishoort, maar verzorging nodig heeft."

Het Europees Hof heeft ons land dus nog niet veroordeeld, maar wel al vragen gesteld over de situatie van verdachten met psychische problemen. "En als je die vragen bekijkt, dan is wel duidelijk dat het Hof vindt dat het niet kan dat mijn cliënt of andere verdachten met psychische problemen in de gevangenis belanden. Terwijl dat vandaag nog altijd in groten getale gebeurt." Ons land is al tientallen keren veroordeeld omdat geïnterneerden in de gevangenis belanden, in plaats van in een gepaste instelling. Maar nu dreigt dus mogelijk ook een veroordeling omdat hetzelfde gebeurt met verdachten, mensen die nog niet veroordeeld zijn dus.

"Ik denk dat dit op termijn grote impact kan hebben", zegt Van Steenbrugge. "We merken ook dat gevangenisdirecteurs en -artsen vragen om iets aan die situatie te doen. En toch verblijven honderden mensen met psychische problemen nog in de gevangenis. De minister van Justitie weet dat ook heel goed. Maar die mensen kunnen niet aan de alarmbel trekken. Ik denk dat Straatsburg nu duidelijke vragen heeft gesteld, en dat we opnieuw veroordeeld zullen worden."

Meest gelezen