Rechtbank spreekt vrouw (69) vrij die zich door oplichter had laten overtuigen om haar echtgenoot te vermoorden

 ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

KAPELLEN -

Een 69-jarige vrouw uit Kapellen die zelf aan de politie opbiechtte dat ze haar man probeerde te vergiftigen, is door rechtbank over de hele lijn vrijgesproken. De rechtbank is niet alleen van oordeel dat de vrouw geen misdrijf heeft gepleegd, ze oordeelt ook dat het gedrag van de vrouw werd veroorzaakt door een operatie aan een hersentumor.

Een zorgzame moeder en echtgenote, met een hart van goud. Zo werd de 69-jarige Marie N. uit Kapellen omschreven door Jacob P., haar ex-man. Diezelfde ex-man was in 2020 nochtans slachtoffer van een bizar moordcomplot, bedacht door de mysterieuze “Amerikaanse legercommandant Lawrence Francis” en uitgevoerd door de 69-jarige huismoeder. De ex-man stelde zich geen burgerlijke partij tegen de vrouw en schreef een warme brief aan de rechtbank om het voor zijn ex-vrouw op te nemen.

LEES OOK. 13 jaar cel geëist voor oplichter die Marie (69) aanspoorde om haar echtgenoot te vermoorden, zij riskeert internering

Het verhaal begint in 2020, wanneer de Kapelse huismoeder Marie N. via de app Messenger van Facebook in contact komt met Lawrence Francis, die zichzelf voorstelt als een legercommandant van het Amerikaanse leger. Hij vertelt Marie N. dat hij op een geheime missie is, maar dat hij in geldnood zit. Hij heeft dringend geld nodig om de studies van zijn zoon te bekostigen. De zelfverklaarde Francis Lawrence slaagt erin om Marie N. te overtuigen om duizenden euro’s afhandig te maken.

Fake profiel

De Amerikaanse legercommandant Francis Lawrence bestond in werkelijkheid niet. Het profiel van Francis Lawrence was een creatie van gehaaide Nigeriaanse oplichters. De oplichter speelt meedogenloos in op de gevoelens van Marie N. Hij presenteert zichzelf als de prins op het witte paard en belooft met haar een nieuw leven te willen beginnen. Wanneer Marie N. hem duidelijk maakt dat haar spaarrekeningen leeg zijn, spoort Francis Lawrence haar aan om haar man te vermoorden. Hij stelt voor dat ze haar man in de nek steekt in zijn slaap, maar dat weigert ze. Dan wordt het plan bedisseld om echtgenoot Jacob P. te doden door rattenvergif door zijn eten te mengen. Marie N. koopt rattenvergif, maar ze laat het plan varen omdat het vergif in pastavorm niet oplost in het eten. In een halfslachtige poging tot vergiftiging mengt ze poetsmiddel door de boontjes, maar haar man vindt dat de boontjes naar azijn smaken en eet de maaltijd niet op.

Marie N. spreekt haar dochter met de vraag of ze geld kan lenen. Na een aantal kritische vragen van haar dochter, biecht Marie N. het hele verhaal op. Als de dochter inzage krijgt in het chatverkeer tussen haar moeder en de oplichter besluiten ze om naar de politie te stappen. Marie N. dient een klacht in tegen de zogenaamde Francis Lawrence en bekent ook dat ze had geprobeerd om haar man te vergiftigen. “Ik heb zo’n spijt van wat ik gedaan heb”, zei Marie N. tegenover de rechtbank.

Spontane bekentenis, maar toch vrijspraak?

Advocaat Walter Van Steenbrugge meende dat zijn cliënte Marie N. vrijgesproken moest worden, ondanks haar bekentenis. Volgens Van Steenbrugge was de vrouw op het moment van de feiten wilsonbekwaam, omdat ze aan een geestesstoornis leed. Die geestesstoornis werd veroorzaakt door een hersenoperatie die Marie N. had ondergaan. Bij de vrouw was kort voor haar ontmoeting met de zogenaamde Lawrence Francis een goedaardige tumor verwijderd. Na de ingreep had de vrouw ook medicatie moeten nemen, die haar gedrag mede kunnen verklaren, pleitte Van Steenbrugge. Zijn pleidooi steunde op een verslag van de gerechtspsychiaters die een oorzakelijk verband zagen tussen het gedrag van de vrouw en haar medische situatie. De procureur volgde die stelling ten dele en vroeg daarom de internering van Marie N.

De rechtbank volgt Van Steenbrugge ook wanneer hij stelde dat Marie N. geen misdrijf had gepleegd. Ja, ze had rattenvergif gekocht om haar man te doden, maar ze had het nooit toegediend. En het poetsmiddel? Uit toxicologisch onderzoek bleek dat de man nooit iets kreeg toegediend. Vrijspraak dus.

Dwight D

Dwight D. was volgens het openbaar ministerie de man die schuilging achter het personage Lawrence Francis. Tegen Dwight D. werd maar liefst 13 jaar celstraf geëist wegens aanzet tot moord, oplichtingen en witwaspraktijken. Fatima Oraibi, de advocate van de Nigeriaan, slaagde erin om de strafmaat sterk naar beneden te halen. In plaats van 13 jaar werd het 3 jaar, waarvan 18 maanden effectief. Meester Oraibi had met succes aangetoond dat er geen bewijs was dat haar cliënt degene was die Marie N. had opgelicht en aangezet om haar man te vergiftigen. Wat wel vaststond, was dat het geld van Marie N. en andere slachtoffers van oplichting naar de rekeningen van Dwight D. was overgeschreven. Dwight D. zit al 14 maanden in voorhechtenis. Hij werd niet alleen veroordeeld tot een celstraf, hij moet ook zijn slachtoffers, onder wie Marie N., vergoeden. (jvda)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus