Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsZaak-Coolsaet

Cassatieberoep Bo Coolsaet verworpen: uroloog moet allicht de gevangenis in

Dokter Bo Coolsaet.Beeld BELGA

Bo Coolsaet (82) is definitief veroordeeld en zal minstens een deel van zijn straf effectief moeten uitzitten nu zijn cassatieberoep is verworpen. Henri Vanderlinden, advocaat-generaal bij het Hof van Cassatie, bevestigt het verworpen beroep aan De Morgen. De uroloog was veroordeeld tot een celstraf van vier jaar, waarvan de helft effectief, voor de aanranding en verkrachting  van een minderjarige patiënte.

De uroloog werd door het Antwerpse hof van beroep vorig jaar veroordeeld tot vier jaar cel, waarvan de helft effectief, voor het aanranden en verkrachten van een minderjarige patiënte. Hij bleef op vrije voeten tot het Hof van Cassatie uitspraak heeft gedaan, wat nu dus is gebeurd in het nadeel van de arts.

Coolsaet heeft het misbruik altijd ontkend. Het openbaar ministerie vorderde zowel in eerste aanleg als in beroep de vrijspraak, maar de feiten werden telkens bewezen verklaard. Het hof van beroep bevestigde eind vorig jaar de straf die hij in eerste aanleg had gekregen.

Waar ging de zaak weer over?

Het slachtoffer was nog een vijftienjarige puber toen Coolsaet haar in 2006 behandelde voor blaasontstekingen en bekkenbodempijn. Coolsaet bracht daarbij verscheidene keren een trillend apparaatje bij de vrouw in, dat moest dienen om de opname van een zalf te verbeteren. Coolsaet betastte ook haar borsten en billen, en kuste haar in de hals. Het toestel bezorgde het meisje een orgasme. Volgens Coolsaet ging het echter niet om een orgasme, maar om samentrekkingen van de bekkenbodemspieren die door sommige vrouwen verward kunnen worden met een orgasme.

De rechter oordeelde dat Coolsaet zich bewust was van de gevoelens die het apparaat opwekte. “Dat bewijst het seksueel karakter van de penetratie.” De uroloog had de ouders en het meisje moeten informeren over het effect van de behandeling, stelde de rechter. Zowel de verkrachting als de aanranding van de eerbaarheid waren voor de rechtbank afdoende bewezen.

Eind vorig jaar stapte Coolsaet naar het Hof van Cassatie, het hoogste rechtscollege in België dat oordeelt over de wettigheid van de rechterlijke beslissingen. Er werden geen procedurefouten gevonden waardoor het arrest van het Antwerpse hof van beroep bevestigd wordt. “Mijn cliënte is erg opgelucht dat vandaag haar juridische gevecht eindelijk voorbij is”, zegt haar advocate Christine Mussche in een reactie.